cz
HaMara - tvořící šéfredaktorka :-)

19.3.2015 | POTVORA Lenka

 

HaMara - Hana Marušáková má obdivuhodně široký záběr aktivit - je šéfredaktorkou několika kulturních a inzertních časopisů, vášnivou cestovatelkou, zdatnou "zahradnicí" a navíc vyrábí úžasné originální šperky a to hned několika různými technikami! :-)

 

 

 

Hanka pochází z Ostravy, kde žije již půl století. Má dospělého syna, takže svůj  čas může věnovat svým koníčkům – cestování a výrobě šperků. A jak sama říká,  jelikož je rozvedená a přítel žije ve svém vlastním bytě, má na tvoření doma i spoustu volného místa, takže korálky má kromě kuchyně snad úplně všude... :-)

 

Hani, co tvoříte a jaké používáte techniky?

Vyrábím šperky různými technikami – baví mě stále něco objevovat, učit se novému a když mě daná technika chytne, tak už ji nepustím a vymýšlím nové vzory. Nejvíce mě baví kombinace barev, např. při výrobě paměťových náramků, výroba vintage šperků z mosazných komponentů, ketlování, háčkování náhrdelníků a mojí hodně oblíbenou technikou je kroužkování, kdy z malých kroužků vyrábím různé náhrdelníky, náramky, přívěsky i náušnice. No a taky občas vezmu do ruky jehlu a rokajl a pokusím se o šité šperky.

 

Jak dlouho už tvoříte a jak to vlastně začalo?

K ručním pracím jsem měla vztah už od dětství – za totality se toho v obchodě moc koupit nedalo, tak jsem si oblečení sama šila, pletla nebo háčkovala. A ke korálkování jsem se dostala vlastně úplně náhodou asi před pěti lety, kdy jsem potřebovala koupit korálkové knoflíky k pletenému svetříku a objevila jsem nádherný obchod s korálky a potřebami k jejich výrobě. Jelikož se ráda učím novým věcem, začala jsem si na internetu hledat různé techniky, zkoušela jsem, co z toho vznikne a své první kousky "testovala" na kamarádkách. A pak to přešlo v mírnou závislost – nejdříve recyklace starých šperků, pak objednávky materiálů z různých e-shopů, učení se novým technikám a výroba nejen pro vlastní potřebu.    

 

Kde a jak jste prodala svůj první výrobek?

První výrobky jsem darovala a pak začal prodej přes kamarádky a známé. To bylo sice fajn, ale zdaleka to "nezlikvidovalo" vše, co jsem vyrobila. Tak jsem si založila profil na prodejním serveru a čekala, jestli se něco neprodá třeba tam. A pak se to docela slušně rozjelo – první prodeje, první zakázky, další profily na jiných serverech a radost z každého prodaného kousku!

 

 

Věnujete se tvorbě profesionálně? Kolik času jí věnujete?

Své tvorbě se profesionálně nevěnuji – i když bych moc chtěla, ale mám zajímavé zaměstnání  - jsem šéfredaktorka několika kulturních a inzertních časopisů a tato práce mi zabírá většinu času. Výroba šperků je pro mě ideální relax po práci – taky nejvíce nápadů přichází v noci, kdy si sednu k televizi, vytáhnu krabice s korálky a komponenty a pak nějak zapomínám, že bych měla jít spát... Sype se ze mě jeden nápad za druhým. Ale jsou i dny, kdy relaxuji s knížkou a na korálky se ani nepodívám.... :-)

 

Jezdíte prodávat na trhy nebo akce? Kde všude své výrobky nabízíte?

Na trhy ani jiné prodejní akce nejezdím – to jsem si užila těsně po revoluci, kdy jsem se živila výrobou pleteného zboží na profi pletacím stroji i ručně, a kdy byl trh ještě nenasycený a prodávalo se všude možně. Dneska mě živí hlavně má práce a díky výdělkům z korálků můžu financovat svůj velký koníček – cestování.

 

Je nějaká činnost, která Vás fakt nebaví a vůbec Vám nejde?

Tak s trochou nadsázky můžu říct, že mi jde skoro všechno, na co sáhnu... :-) Ale nebaví mě ta fáze, kterou každý výrobek musí projít, aby se dostal ke svému majiteli – focení, úprava fotek, vkládání na webové stránky a fronty na poště…No a taky nesnáším domácí práce jako je mytí oken, úklid, žehlení – ale to snad nemůže bavit nikoho... :-)

 

 

Jaké další hobby kromě tvoření ještě máte?

Jak už jsem uvedla, mým velkým koníčkem je cestování – miluji Kanárské ostrovy, s přítelem jsme je navštívili a projezdili již několikrát. Dá se tam jezdit i v zimě – letos v únoru jsme poprvé navštívili Lanzarote a vřele doporučuji! No a v létě zase miluji Řecko. Víkendy trávíme na chaloupce mého přítele nedaleko  Ostravy, tam je práce stále dost – povedlo se mi změnit džungli na slušnou zahradu s několika skalkami, nasadit kytky – to mě taky moc baví a uspokojuje. Miluji ten pocit, kdy si se sklenkou vína sednu na terásku, ještě je cítit vůně posečené trávy, já jsem z toho sekání totálně vyřízená, ale ten pohled do zeleně nic nenahradí.

 

Co se Vám pracovně nejvíce povedlo? Co je Váš největší úspěch?

Asi moje civilní práce – přestože jsem vystudovaný hutní inženýr, tak pracuji v úplně jiném oboru. Redakčně vedu čtyři kulturní měsíčníky v Ostravě a okolí a v Brně, díky práci se dostanu na zajímavé akce, poznávám nové lidi, a i když je to každoměsíční stres, tak mě to baví už téměř 20 let. Stejně jako mě baví něco vyrábět.

 

Nosíte sama své vlastní šperky? Jak chodíte oblečená? Jaký styl upřednostňujete?

Své šperky nosím hodně a nosím je ráda. A jelikož jsem tak trochu straka, tak si šperky nejen vyrábím, ale i kupuji. Z každé dovolené si pravidelně přivážím nějaké zajímavé kousky. V oblečení preferuji hlavně černou barvu a výrazný šperk je proto takovou třešničkou na dortu... Jinak jsem spíše kalhotový typ, i když poslední dobou jsem si hodně oblíbila riflové nebo manšestrové sukně, k tomu nejlépe černé tričko nebo rolák a barevný šperk nebo šátek. Lodičky a kostýmky moc nenosím, pokud teda nemusím.


Jak u vás probíhají Velikonoce? Pečete, zdobíte, malujete vajíčka?

Velikonoce na rozdíl od Vánoc moc ráda nemám a ani je nijak zvlášť neslavím. Výzdobu v bytě dělám spíše jako přivítání jara, upeču beránka a koupím pár sladkostí pro svého syna, ale nijak to neprožívám. Většinou je trávíme s přítelem na chalupě nebo jedeme někam na hory.

 

Co plánujete do budoucna? Co byste chtěla dokázat?

Já moc neplánuji, beru život tak, jak přichází, a nedokážu říct, kde bych chtěla být za pár let. Samozřejmě bych byla ráda, kdyby se můj šperkařský koníček stal mým hlavním zaměstnáním, ale vím, že by mě to asi neuživilo. Tak budu ráda, když se moje šperky budou prodávat a já si za odměnu budu moci dovolit cestovat. Ale jedem sen přece jen mám – moc se mi líbí cínované šperky, tak tam bych se jednou chtěla posunout a tuto techniku se naučit. Ale to asi pouze s "přítelem googlem" nezvládnu... :-)

 

Který prodejce u nás je Vašim favoritem, od kterého byste si vybrala výrobky?

Favoritů mám více – líbí se mi šperky od MA.DE nebo Cha-Os, osobitý styl od Bedrunky, cínované šperky od Elkeramiky, Baracy, Dalmatinky, Veverky…, kabelky od Lucoto…Vlastně obdivuje všechny, kteří našli tu odvahu něco se naučit, vyrobit a nabídnout dále. A šikovných prodejců je nejen tady spousta. Všechny  prodejní servery jsou pro mě taková rarita – a jsem moc ráda, že tu jsem a že to funguje. I díky vám, kteří se o nás tak hezky staráte.

 

 

    ...a my jsem moc rádi, že "u nás" aktivní a akční Hanku máme! :-)

Hani, moc děkujeme za super povídání a už teď se těšíme na Vaše další skvělé nápady! :-)

 

 

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.
Komentář od uživatele SisiCaso 1.10.2015 9:40:51

Hana,to jsem netušila... O to větší pocta je mít něco od Vás. Usmívající se

Komentář od uživatele Klardzana 12.4.2015 10:52:30

Vaše šperky znám už delší dobu, tak jsem Vás ráda poznala blíž. Smějící se

Komentář od uživatele Peťula16 23.3.2015 9:07:02 Je to krásné povídání a moc se mi líbí vaše práce. Jen tak dál. :-) :-D
Komentář od uživatele Hanna 22.3.2015 20:05:59

Moc milé a pěkné povídání:-)...ať se dál ve všem daří a sny se plní:-)...

Komentář od uživatele Design-jm 22.3.2015 19:05:47

Fajn článek, zdravím do blízké Ostravy Úžasný

jarka

Komentář od uživatele domca 21.3.2015 20:51:29

Fakt nádhera a klobouk dolů, co všechno stíháte. :-)

Komentář od uživatele HaMara 21.3.2015 13:24:42

Děkuji všem za milé komentáře :-)

Komentář od uživatele Pukína-korálky 20.3.2015 21:42:47

Hani, parádička... povídání i fotky... :)

Komentář od uživatele Ivuš 20.3.2015 20:46:03

Krásné šperky, šikovná autorka, smekám...

Komentář od uživatele POTVORA Fintiva 20.3.2015 19:44:04

To je skvělé, že tady máme chytré a zároveň tak úžasně manuálně zručné a nápadité ženy..  Já prostě miluji, když to někomu "pálí", je úspěšný v práci a k tomu si ještě najde čas na nějakou tu krásnou kreativitu.. Hani, Vy jste hvědná! .-)

Komentář od uživatele Kajdina 20.3.2015 19:31:12

Moc hezké vyprávění a moc fandím někomu, kdo má tak náročné povolání a ještě vedle toho stíhá tak krásné šperky....-)

Komentář od uživatele IGLÍK 19.3.2015 22:19:58

Super, Hani! Usmívající se

Komentář od uživatele galajana 19.3.2015 22:12:38

paráda,ráda jsem tě poznalaMrkající

Komentář od uživatele Janine.w 19.3.2015 21:12:31

Hani, skvělé počtení. Přeji ti, aby se ti co nejdříve splnil sen s cínovanými šperky. Jo a taky musím říct, že tvé šperky jsou fakt krásné a kvalitní, ostatně když mám na krku tvůj náhrdelník, všichni ho obdivují a já se v těch barvičkách cítím úžasně, vždycky mi zvedne náladu. Za to ti patří velký dík!  Hodně štěstí Usmívající se

Komentář od uživatele Hanka72 19.3.2015 19:54:42

Hani super článeček a pěkné počteníčko. Přeji spoustu nové inspirace  pro další tvořeníčko.

Komentář od uživatele ancovicka-nails 19.3.2015 19:08:42

Hani parádní článek, zas o tobě vím trochu víc