cz
IVCATKO a její malovaný svět

17.10.2016 | POTVORA Lenka

 

 

Maminka na plný úvazek a milovnice malování v jednom - to je Iva Janečková, tvořící pod značkou ivcatko. Iva má opravdu široký "záběr" - úžasnou originální malbou zdobí oblečení, tašky, boty i módní a bytové doplňky.

 

 

Ivo, prozradíte nám něco o sobě?

Ahoj všem milým lidem zde. Jmenuji se Iva, žiju a tvořím na jihu Čech, v romantické chaloupce v krásném prostředí České Kanady. Většinu své dosavadní "profesní dráhy" jsem věnovala výuce cizích jazyků na malé základní škole v pohraničí, poté jsem si na nějaký ten rok odskočila do oblasti logistiky a prodeje a nyní jsem již druhým rokem máma na plný úvazek…Vlastně ne tak docela na plný…Ale psssst, jsou přece i ty blahodárné chvíle, kdy je miminko nejkrásnější - když spí...A máma se věnuje svým koníčkům (a tím OPRAVDU, můj milý muži, NEMYSLÍM vaření, praní a žehlení, jak se mylně domníváš Ty)!!! :-)

Zde na Potvor.cz  nabízím ručně barvená a malovaná dámská i pánská trička, mikiny, dámské tuniky, šaty, tašky, kravaty, originální malované botky, hodiny z vinylových desek, dřevěné houpací koníky a dětskou módu. Když to čas a inspirace dovolí, velmi ráda se věnuji "ekologické tvorbě" – recyklaci textilu a dalších materiálů, protože to má smysl.

 

Jak dlouho už tvoříte a jak to vlastně začalo? A bylo to vždy "malování"?

Protože mezi počátky své tvorby nepočítám malování po lavicích, ani čmárání do deníčků, dá se říct, že to pravé kouzlo "tvoření" jsem objevila až s dosažením plnoletosti, když jsem během svého pracovního pobytu v Německu dostala svou první sadu u nás tehdy ještě málo známých barviček na hedvábí. Na Vánoce v roce 1998 můj tatínek dostal s velkou slávou první malovanou hedvábnou kravatu, kterou má určitě v šatníku dodnes.

Od hedvábí byl už jen nepatrný krůček k textilu jako takovému a u toho už jsem zůstala a zůstanu i nadále. Když nepočítám nějaké to nezbytné zpestření jako malování na dřevo nebo LP desky, dá se říct, že můj zájem o malování je neutuchající a nikdy jsem neměla potřebu ho nahradit něčím jiným…I když je pravda, že v posledním roce se k němu ještě pomalu přidává záliba v šití a nejraději na výrobku kombinuji obojí - malování i práci s látkami.

 

 

Věnujete se tvorbě profesionálně? Kolik času jí věnujete?

Protože mým hlavním posláním a náplní dne je v současné době péče o mého úžasného dvouletého synka, nedá se říct, že se tvoření věnuji profesionálně. Přesto ale šití a malování věnuji většinu svého volného času, večery a občas i noci. Čas, který nevěnuji tvorbě samotné, spolkne focení výrobků, péče o internetový obchůdek, komunikace se zákazníky, příprava a balení objednávek.

A co je na tom všem nejlepší, je fakt, že mě to stále a pořád víc baví a naplňuje…Proto určitě nevylučuji, že do budoucna se má vášeň pro tvorbu stane i mou profesí. Byla bych za to velmi vděčná. Co víc si člověk může přát, než živit se tím, co ho nejvíc baví.

Naštěstí mám po boku chápavého a tolerantního muže, který mi velmi fandí, pomáhá mi a podporuje mě ve všem, co dělám a vymýšlím.

 

Jaké další hobby kromě tvoření ještě máte?

Na další koníčky popravdě už nezbývá mnoho času, takže asi jako každý…Volné chvilky se snažím trávit se svou rodinou, jezdíme na výlety mojí novou ŠKODOU 100, kterou jsem letos dostala od svého milého.

Pravidelně vyrážíme na kratší i delší procházky s naší bláznivou ohařkou a spojíme tak příjemné s užitečným – sbíráme houby a maliny, fotíme nové výrobky a házíme klacky (hlavně ne pod nohy).

Doma v teple si ráda přečtu dobrou knihu, zhlédnu film, který mi doporučí kamarádi, nebo posedím s přáteli u dobré kávy nebo sklenky vína. Mám ráda divadlo, kino a hudební a filmové festivaly - tam se cítím jako ryba ve vodě. Vždy se ale ráda vracím zase domů, do své tvůrčí pohody a klidu, protože doma je prostě doma.

V příštím roce se snad podaří dokončit nový ateliér, tak se obávám, že to už z něj pak vůbec nevylezu. Přijedete? :-)

 

Jakými vlastnostmi by Vás popsali Vaši známí, kamarádi? Co by o Vás řekli?

Těžká otázka...Něco lehčího by nebylo? :-)

Protože jsem ve své podstatě nedůvěřivý introvert, je pro mě poměrně obtížné prozradit na sebe víc, než je nezbytně nutné, a stejně tak otevřít se svému okolí. Myslím ale, že opravdoví kamarádi mě mají rádi takovou, jaká jsem…Veselá, mladá a neklidná. Neustále něco vymýšlím, plánuji a vylepšuji, miluji nové výzvy. Proto bych uvítala, kdyby každý den měl alespoň 30 hodin a lidský život trval alespoň 200 let. Ale ani tak bych určitě nestihla vše.

Jsem cílevědomá, spolehlivá, pečlivá, pečující a pořádkumilovná. Můj partner by jistě s radostí dodal i náladová a věčně nespokojená. Ale myslím, že nejvíc ze všeho jsem barevná. Nemám ráda šeď, stereotyp, nudu, masu, módní trendy, pravidelné tvary a linie. Mám ráda historii a ducha starých domů, fotografií, knih a melodií. Mám ráda tvůrčí chaos a domácí pohodu, teplo a svou rodinu i přátele. Takže proč by o mně měli říkat něco nepěkného? :-)

 

Kde a jak jste prodala svůj první výrobek?

Tak to už si opravdu nepamatuji, vím, že mým prvním výrobkem byla hedvábná kravata, ale tu jsem pochopitelně darovala… A takových dárečků pak bylo ještě velmi mnoho, než jsem byla s nápady a jejich provedením tak daleko, abych za to mohla vzít peníze.

 

Jezdíte na trhy? Kde všude své výrobky nabízíte?

Dnes, kdy skvěle fungují prodejní portály a stále více zákazníků (včetně mě) takto nakupuje, je to vlastně prima, že stále ještě existují příjemné prodejní akce – trhy, které jsou jedinečné svou atmosférou, a člověk tam nejede jen prodat, ale rád se setká i se svými známými, přáteli a vůbec všemi milými lidmi. Takové akce mám ráda, i když můj sortiment na trhy úplně vhodný není.

Prodávat naživo jsme po delší pauze, ve které se narodil i můj syn, vyrazili zase až loni, letos jsme si vybrali jen asi 5 prodejních akcí v okolí a obzvlášť na ty předvánoční se už velmi těšíme.

 

Je nějaká činnost, která Vás fakt nebaví a vůbec Vám nejde?

Co se týče obchůdku a prodeje, nebavilo mě donedávna focení výrobků, ale v poslední době už jsem tomu přišla trochu na kloub a s novým fotoaparátem se dostavilo i uspokojení z pěkných fotografií. Jinak co opravdu nesnáším, je umývání nádobí a brzké vstávání.

 

Co se Vám pracovně nejvíce povedlo? Co je Váš největší úspěch?

Mým největším životním úspěchem je to, že se mi narodil krásný a zdravý syn…

Mým největším úspěchem bude, když se z něj podaří vychovat dobrého člověka…

Mým největším pracovním úspěchem bude, pokud se budu v budoucnu schopná uživit tím, co mě nejvíc baví, tj. malováním. Konkrétně velkou radost mám, když mohu potěšit dětskou i maminčinu duši tričkem podle zaslané dětské kresby, kterou přenáším na tričko. Tak to se mi už v minulosti povedlo.

 

Nosíte a používáte sama to, co vyrobíte?

Ano, ano ano…Určitě v mém šatníku a botníku najdete mnoho "ivcatko" kousků, mnohé z nich už mají svá nejlepší léta za sebou, ale! Je tak těžké se jich jen tak "zbavit". Je to nostalgie, jsou to vzpomínky, je to nutnost si je ponechat.

Velmi ráda ale svými výrobky obdarovávám své okolí a recyklovanými kousky šňořím našeho malého Jáchyma. Je to zároveň přece i nutnost, provést pořádný zátěžový test v domácím prostředí.

 

Co plánujete do budoucna? Co byste chtěla dokázat?

Žádné speciální plány do budoucna nemám, užívám si každý den tak, jak přichází, obzvlášť nyní, kdy každý den se synkem je opravdu napínavý. Můžu říct, že díky němu prožívám teď nejšťastnější a nejplodnější období ve svém životě i co se mé tvorby týče. Mám plno elánu a nových nápadů, jen většinou schází volný čas a klid  na jejich realizaci.

Co mi přinese budoucnost, to se opravdu velmi ráda nechám překvapit. Budu ráda, pokud si dokážu i nadále udržet přízeň a podporu zákazníků, kteří jsou velmi milí a někteří se i opakovaně a pravidelně vrací, nebo pošlou obrázek toho, jak jim mé výrobky sluší. To je opravdu velký úspěch.

 

Který prodejce u nás je Vašim favoritem, od kterého byste si vybrala výrobky?

Asi nemám vyloženě jediného favorita, ale spíš mnoho oblíbených tvůrců i ze stejného oboru, ke kterým chodím ráda ve chvilce volna nakukovat i nakupovat.

V poslední době jsem se ale stala hrdou majitelkou několika originálních kabelek a kožených broží od Berja, již delší dobu nosím osvědčené kabelky od galajana a tvorbou blízká je mi určitě také Spackovam, která stejně jako já vidí velký smysl v recyklaci oblečení. Velkou radost mně i mému okolí rozhodně dělají veselí a vtipní ponožkoví maňásci od Emilly-Emm. K těmto milým prodejkyním určitě nakoukněte.

 

                                  "Děkuji Míše, Martinovi a Adélce za poskytnutí krásných fotek."

 

A my děkujeme Ivě za to, že si našla čas a povyprávěla nám o sobě a svém tvoření a přejeme spoustu dalších

                                                        úspěchů a skvělých nápadů! :-)

 

 

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.
Komentář od uživatele ZuzkaTůmová33 19.10.2016 15:05:22

Jeee to je krásný rozhovor :) Když nakupovat malované tak jedině od Ivči ...originální,roztomilé a hlavně s duší,jak už zde bylo poznamenáno...Hlavně vyjde vždy vstříc a skvělé jednání :)

 

Komentář od uživatele ivcatko 19.10.2016 8:34:05

Já všem velmi děkuji za milé ohlasy a že jste nám věnovali chvilku času a prohlédli si rozhovor :)

Komentář od uživatele Berja 18.10.2016 12:43:30

Věci od Ivy nejsou jen krásné a originální, ale hlavně mají duši.  Jednoduše s nimi splyneteUsmívající se

Komentář od uživatele galajana 18.10.2016 12:38:19

Moc děkuji za zmínku:)Iva i její muž jsou velcí sympaťáci a doporučuji nakouknout k nim do jejich malovaného světa. Měla jsem tu čest je osobně poznat a jsem za to ráda .

Komentář od uživatele Janine.w 17.10.2016 23:06:17

Moc ráda předávám štafetu právě vám Ivo, měla jsem tu čest poznat v reálu jedno (zatím) tričko pro mého skorozetě a byla jsem nadšená, jak z malby na triku, tak z komunikace s vámi. Přeju vám, ať se pracovní  sen stane skutečností a synek vyrůstá stále s takovými veselými rodiči na krásném místě, prostě ať se daří :) Jana

Komentář od uživatele Mina 17.10.2016 20:30:05

Moc hezké, povídání i výrobky... Fandím...Usmívající se

Komentář od uživatele MOMKA 17.10.2016 19:24:49

Naprosto pohodový článek od pohodové ženy - to se mi moc líbí a Vaše tvoření je krásné. 

Komentář od uživatele dobrá trefa 17.10.2016 19:03:13

Príma motivační článek, skvělé věci, Ivčo, a hlavně bezvadné fotky! Hodně štěstí!