cz
Údržba šperků

15.10.2019 | cínování-šperky

Jak zacházet se šperky z cínu - platí všeobecně pro kovy, drahé kameny a polodrahokamy.

Jelikož cín patří mezi měkké kovy, měli bychom šperk chránit před mechanickým poškozením - pádem nebo nepřiměřeným otěrem, např. ho neodkládat volně do kabelky ke klíčům apod.

Z velké části vkládám do šperků kameny a některé z nich (např. ametyst) můžou vlivem dlouhodobého slunečního záření časem změnit intenzitu barvy. Je proto dobré uchovávat tyto šperky, když je zrovna nenosíme, pěkně v bezpečí šperkovnice (také abychom je uchránili před prachem). Samozřejmě nedoporučuji v nich spát nebo se s nimi sprchovat – né vodu.

Další důležitou věcí je dávat si pozor na parfémy. Jejich použití nedoporučuji provádět přes šperk. Také bychom neměli vystavovat šperk působení ředidel, mycích a jiných chemických přípravků. Tyto látky by mohly poškodit vzhled patiny nebo ochrannou vrstvu antioxidantu, kterým šperky ošetřuji.

Šperk by se měl nejlépe čistit suchým bavlněným hadříkem. Pokud by časem ztratil svůj lesk, je dobré ho přeleštit právě bavlněným hadříkem (možno s trochou olivového oleje) nebo se mi též osvědčila jemná vata určená k čištění drahých kovů, avšak na patinované šperky neporočuji.

 cínování - šperky

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.