cz
Tufting – všívané (vpichované) koberce.

4.5.2022 | Anavi73

Ručně všívané koberce...

jsou to vlasové koberce kde jsou příze omotané kolem osnovních nití (primární tkaniny). Nejsou svázány do uzlu jako to je u tradičně tkaných koberců. Vlas je na místě zajištěn ze zadní strany koberce latexovým lepidlem. Na zadní stranu se obvykle aplikuje plátno které chrání podlepenou část a rovněž aby se vytvořil konečný vzhled.


Péče o všívané ( vpichované ) koberce...

Vpichované koberce se neperou a nenamáčí, jsou citlivé na vodu a dlouhotrvající vlhkost. Je to proto, že jsou lepené a vodou by se mohlo lepidlo poškodit. Za mě určitě nedoporučuji pokud chcete koberci zachovat dlouhověkost.

Jak tedy na to?

Obvykle stačí pravidelné vysávání pro odstranění drobečků a prachu (nepožívejte rotační kartáčovou hubici). Je vhodné snížit výkon vtahu. Dále pak vlhkým hadříkem namočeným v mýdlové vodě, nebo v šamponu na koberce otřít povrch příze.

Pro odstranění zápachu se používá prášek do pečiva (rovnoměrně nasypte, nechte krátce působit a vysajte).

Skvrny odstraňte hadříkem navlhčeným mýdlovou vodou, nebo šamponem na koberce, pouze na místě, které je zasažené.

Pokud dojde k polití přiložte na postižené místo suchý hadřík který tekutinu nasákne.

Pravidelné vysávání k běžné údržbě stačí, ale jednou za čas můžete využít profesionální čí strojové čištění, které při správném použití koberec nepromáčí.

Doporučuji jednou za čas využít služeb čistírny.

Takto udržovaný koberec Vám vydrží mnoho let.

Ručně všívané koberce jsou určeny k vnitřnímu použití,

pro dlouhodobou ochranu koberce doporučuji nedávat ho na místo s vysokou vlhkostí ( koupelna ).

Stává se...

Nový všívaný koberec se může nějaký čas zbavovat přebytečných vláken a vytvářet tzv. chmýří. Takové chmýří postupně úplně zmizí.

Rovněž se může sem tam uvolnit vlákno příze, i to je běžné. Doporučuji za vyčnívající přízi netahat, ale raději ji ustřihnout.

Ručně všívané koberce jsou velmi krásné, většinou se jedná o originální kousek. Jsou na dotek příjemné a pro chodidla měkké. Hodí se do všech obývaných, vnitřních prostor, kromě míst s vysokou vlhkostí (koupelna).

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.