cz
,,....než si keramiku odnesete domů"

23.3.2017 | MJ keramika

".....než si keramiku odnesete domů" Co všechno se děje v keramické dílně, než si výrobek odnesete domů?

Prvotní je samozřejmě můj nápad nebo přání zákazníka. Někdy je to ta nejtěžší fáze výroby, protože je nutné dobře promyslet postup a ne všechna přání a nápady lze splnit. Dalším krokem je vytvarování keramické hmoty-hlíny. To se dělá vytočením na kruhu nebo vymodelováním z ruky. Jednotlivé části výrobku se tvarují zvlášť, nechají se zaschnout a pak se za pomoci zředěné hlíny spojí.

Nyní nastává fáze sušení. Sušíme pomalu, výrobek se musí otáčet, aby schnul rovnoměrně ze všech stran. Malé tvary schnou 5 dní, ale ty velké a složité 3 týdny i déle.........
A je čas na první výpal tzv. přežah. Ten probíhá při teplotě 888°C (teplota zkrocení ďábla) a umožní nám následně výrobek ozdobit - naglazovat. Glazura dodá mému výtvoru požadované vlastnosti – barvu, lesk a mnoho dalších. To se ale splní až po druhém – ostrém výpalu. Tady se teplota pohybuje mezi 1 130°C – 1250°C.

Vypalovací pec otvírám po vychladnutí asi za 36 hodin a vždy mě čeká překvapení. Když všechno dobře dopadne, vykoukne na mě třeba taková panenka jako na obrázku.

 

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.