cz
Kouzlo vůní v těhotenství

30.12.2016 | Parvatti

Přirozeně přírodní volba pro každou ženu


Ať už žena má děti nebo ne, pravdou je, že její tělo je sLožitý stroj na výrobu miminek. Někde jsem slyšela, myslím, že to byla reklama na tampóny, že žena průměrně stráví 6,2 let svého života tím, že menstruuje. Pokud k tomu připočteme ještě několik dní premestruační tenze, tohle číslo je ještě mnohem vyšší. Nevím přesně, jestli je to pravda, protože jsem to nepočítala, ale pokud ano, pro mě je to teda dost děsivá představa. :-)

 

Jediným přirozeným přerušením tohoto procesu je těhotenství. I když se nastávající maminky snaží v tomto období vypadat co možná nejlépe, pravdou je, že tělo prochází velkými hormonálními změnami a je vystaveno obrovské námaze. Na kůži se vemi často objevují potíže spojené se zvýšenou produkcí mazu nebo se naopak ukazují šupinaté plochy. Některé těhotné mají splihlé vlasy a na těle kromě bříška nakynou tukové polštáře. To se pak těžko "jen kvete"! Pokud ale o sebe dobře pečujete, je možné prodělat spokojené a zdravé těhotenství. 

Uvědomme si, že dítě v břiše matky dostává všechny potřebné a důležité živiny přednostně, proto je velmi důležité dávat na sebe pozor, aby ani vám žádné důležité látky nechyběly. Dbejte na kvalitu vody, kterou pijete i na kvalitu jídla. 

Co se éterických olejů týče, volte v tomto období raději jemnější. Například, místo máty peprné, volte raději mátu kadeřavou. V těhotenství lze bezpečně používat tyto oleje:

 

ETERICKÉ OLEJE VHODNÉ V TĚHOTENSTVÍ

Tangerinka, mandarinka, grapefruit, geránium, heřmánek římský, růže OTTO, neroli, ylang-ylang, levandule, kadidlo, santal


Oleje je vhodné používat do aromatických koupelí, jako pomocník při masážích nebo na rozptylování některou z pokojových metod. Neprovádějte výplachy s éterickými oleji, pokud vám to lékař výslovně nedovolí. 

 

S POTÍŽEMI V TĚHOTENSTVÍ BOJUJÍ ÉTERICKÉ OLEJE

Těhotenství má být nádherným obdobím vašeho života, takže pokud ucítíte, že se vás začínají chytat tzv. těhotenské obtíže, nechte se rozmazlovat. :-)

 

Osvěžující masážní směs na bolavá záda

Neroli, heřmánek římský, levandule, geránium - oleje smíchejte ve stejném poměru po jedné kapce a poté použijte 2 - 3 kapky do 5 ml kvalitního rostlinného oleje lisovaného za studena (LZS). 

 

Ranní nevolnost

Při ranní nevolnosti pomůže uklidnit žaludek, jestliže si večer před spaním dáte k posteli mísu s vroucí vodou a 4 - 6 kakami éterického oleje z máty kadeřavé. Aromatcké molekuly prostoupí vzduch a éterický olej nenápadně, ale účinně odvede svou práci. Pokud toto zopakujete 3 noci za sebou, ranní nevonost by měla být ta tam. Nebo si kápněte 1 kapku na polštář. 

 

Strie

Na strie je velmi důležitá kombinace kvalitního nosného oleje s éterickou směsí. 

Mandlový olej 30 ml, olej z pšeničných klíčků 14 ml, brunátkový olej 10 kapek, mrkvový olej 5 kapek, santal 7 kapek, levandule 6 kapek, tangerinka 5 kapek.

Směs olejů důkladně protřepejte a použijte preventivně na všechna místa, kde by se během těhotenství mohly objevit jizvy. Břicho, podbřišek, stehna, hýždě.

 

Hemoroidy a křečové žíly

Tento olej předchází vzniku křečových žil a hemoroidů a zároveň ulevuje při již vzniklých potížích. 

Geránium 15 kapek, Cypřiš 5 kapek - vše vmíchat do 30 ml rostlinného oleje.

Hladivými a velmi jemnými pohyby přejíždějte od spodní části nohou ke stehnům. Geránium povzbuzuje krevní oběh a cypřiš má stahující účinky na celou cévní soustavu. Olej rovněž pomůže navodit duševní rovnováhu a uleví od pochybností a úzkostí. Tuto olejovou směs je možné používat po celou dobu těhotenství. V důsledku větší zátěže na nohy jsou křečové žíly v těhotenství běžným problémem. 

Pokud už máte potíže s hemoroidy, vyrobte si následující krém. Stejnou směs kapek geránia a cypřiše jako v předchozím případě vmíchejte do celé tuby lubrikačního gelu a potírejte celou oblast konečníku. Tato směs nejen napomůže ústupu hemoroidů, ale hlavně prevencí napomůže zabránit jejich vzniku. 

 

Nadýmání

Proti nadýmání existují tři účinné éterické oleje. Je to koprový, koriandrový a z máty kadeřavé. Na masáže se hodí kterýkoliv z nich nebo směs dvou. Celkem 20 kapek éterického oleje nebo směs dvou nařeďte v 30 ml rostlinného oleje a několikrát denně si touto směsí potírejte břicho. Pomoci může také tzv. medová voda. 1 kapku éterického oleje máty kadeřavé, kardamonu nebo koriandru kápněte na lžičku medu. Tu zalijte 500 ml teplé vody a míchejte dokud se med zcela nerozpustí. Ochlaďte, přeceďte přes nebělený kávový filtr. Lžičku (maximálně polévkovou lžíci) směsi rozmíchejte v šálku teplé vody a pomalu po doušcích po jídle popíjejte.

 

Křeče nohou

Křeče nohou se obvykle dostavují v posledních měsících těhotenství a mohou být způsobeny polohou plodu nebo nedostatkem vápníku. 

Koupel při křečích nohou

Geránium 5 kapek, Levandule 10 kapek, Cypřiš 2 kapky

Éterické oleje nakapejte na sůl v množství dvou lžiček a rozpusťte v teplé lázni na nohy.

 

Otoky

Jedním z nejlepších prostředků na otoky je bylinný čaj. Dobře zabírá fenykl s kopřivou. Popíjejte jej 2x denně. Následující směs éterických olejů používejte k potíraní oteklých kotníků, nepoužívejte na potírání břicha.

Citron 3 kapky, Cypřiš 2 kapky, Levandule 2 kapky, naředit v 30 ml rostlinného oleje.

 

Vyčerpanost


Vyčerpanost se v těhotenství velmi ráda dostaví v jakékoliv fázi. Zvlášť pokud se už staráte o jednu nebo více ratolestí. Dáme si tady vynikající regenerační recepturu. Tato směs se dá používat jako koupel nohou, celková koupel nebo jako tělový olej. Můžete ho rovněž používat i po porodu, kde vám jistě přijde vhod. :-)

Levandule 10 kapek, Grapefruit 10 kapek, Koriandr 10 kapek - éterické oleje smíchejte a použijte 2 - 4 kapky směsi do 5 ml mandlového oleje. 

Synergickou směs získáte smícháním éterických olejů a tu používejte takto: 6 kapek do koupele rozpustit v hrstce soli, 5 kapek na dezertní lžičku rostlinného oleje na jedno potření těla nebo 4 - 5 kapek do soli s horkou, ne však vroucí vodou na koupel nohou.

 

Doufám, že se vám s bříškem bude na světě líbit a éterické oleje pomůžou, aby to tak bylo, když se náhodou na vašem čele objeví nějaký mráček. 

V příštím článku si napíšeme něco o použití vůní a esencí v poporodní péči, jak na kojení, péči o prsy, poporodní deprese a jiné. 

 

                                                                      Mějte se krásně Veronika

 

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.