cz
Japa Mála

30.9.2015 | Lenička ART

Náramky Japa Mála


V čem se ukrývá jejich kouzlo?

Japa Mála je Tradiční indický růženec. Mála v sanskrtu znamená náhrdelník nebo věnec. A jak šel čas, Buddhismus ho přijal jako thengwa což je tradiční tibetský buddhistický růženec.


Používá se k počítání při odříkávání posvátných manter.
Julián, což je postava z Knihy „Mnich, který prodal své ferrari", používal takovýto růženec k počítání svých zlých, strastiplných a depresivních myšlenek. Kdybychom totiž věděli, jak moc jsou myšlenky mocné, tak bychom nikdy nemysleli negativně. Myslet negativně je ztráta času a naše mysl je natolik dokonalá, aby se naučila přijímat a pracovat pouze s pozitivními myšlenkami.
A proč bychom se měli zabývat negativními? Copak nám přinášejí něco užitečného? Pojďme se jich zbavit.

Mám pro vás krásné Japa Mála náramky, vyrobené ze skleněných a dřevěných korálků hlavně v Indickém stylu.

Na každém náramku je Lotosový květ, který je symbolem harmonie, života, štěstí, čistoty, duchovna, mužského a ženského počátku.
Lotos byl obzvláště uctíván na starověkém Východě: ve starověkém Egyptě, Indii a Číně.

Nejlepší lidské vlastnosti byly vždy spojovány s lotosem.

Podle starověkého čínského mýtu se na „zvláštním západním nebi" nachází lotosové jezero a každá květina, která v něm roste je spojená s duší zemřelého: byl-li člověk mravný a dobrosrdečný, pak jeho květina rozkvete, bylo-li tomu naopak – květina zavadne.
V Řecku je lotos věnován bohyni Héře. Ve zlatém slunečním člunu, který má podobu lotosu, podnikl jednu ze svých cest Héraklés.

Podle buddhistických mýtů byl lotos prvním květem, který se objevil na světě.

V buddhismu symbolizuje cestu života, kterou je třeba ujít k osvícení. Vyrůstá z bahna, prodírá se špinavou vodou, až se nakonec čistý a zářivý objeví na hladině. Bílé květy lotosu představují čistotu a dlouhý stonek buddhistické učení, které povznáší mysl z bahna materialismu. Otevřený květ představuje osvícení, poupě potenciální možnost osvícení.

V Buddhismu má velký význam i barva lotosu.

Bílá představuje stav duchovní dokonalosti.

Červená je symbolem čistoty srdce, lásky a vášně.

Modrá symbolizuje vítězství ducha nad smysly a moudrost vědění.

Růžová je nejkrásnější a nejvzácnější, určená pro nejvyšší bohy.

Od dávných dob se věřilo, že lotos rodí bohy, v lotosu se probouzí bůh, což znamená, že se božská podstata – duše probouzí do „lotosového květu" v Harmonii a Lásce uvnitř nás.

A i já Vám přeji mnoho lásky, úspěchů a harmonie do Vašich životů.

 

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.