cz
Domácí lékárnička - základní sada

30.12.2016 | Parvatti

Otec medicíny Hippokratés řekl, že "cestou ke zdraví je každodenní aromatická koupel a vonná mašáž." Lidé už ve čtvrtém století před našm letopočtem zjistili, jak blahodárné účinky mají přírodní éterické oleje na naše zdraví.

Jak se říká dnes, " na každou nemoc příroda vypěstovala nějakou bylinku". Přírodní esenciální oleje jsou velmi silným extraktem často i stovek kil určité rostliny. Jejich účinky na náš organizmus jsou proto obrovské.

Pokud nejste jako já úplným zastáncem chemických pilulek, vyvíjených hlavně pro léčení místo vyléčení, následující návod na voňavou lékárnu se vám bude líbit. :-)

Kdybych měla najít deset nejvšestrannějších a nejpoužívanějších esenciálních olejů, byly by to tyto. Volím je hlavně kvůli jejich léčivým vlastnostem a širokému spektru působení.

Vždy pracujte s kvalitními, 100% esenciálními, neředěnými oleji.

Pokud si chcete namíchat léčivou směs olejů, vždy používejte k ředění tzv. nosné oleje, protože 100% esence jsou tak vysoce koncentrované, že se převážná většina z nich nesmí nanášet neředěné přímo na kůži.

LEVANDULE

Pokud by v domácnosti měla být jen jedna lahvička éterického oleje, ať je to právě levandule. Velmi účinně napomáhá při ošetření popálenin a opařenin. Levandulový olej je přírodním antibiotikem. Působí detoxikačně, povzbuzuje imunitní systém, zabraňuje tvoření zjizvené tkáně, stimuluje buňky v místě poranění k rychlejší regeneraci a tím podporuje proces hojení. Uklidňuje, je antidepresivní, podporuje kidný spánek, zmirňuje bolesti hlavy a nemají ho rádi moli a roztoči. Levandulový olej má celou řadu daších prospěšných vlastností, které ho činí skutečně nepostradatelným.

ČAJOVNÍK - tee tree

Čajovník australský má údajně stokrát vyšší antiseprické účinky než kyselina karbolová a přesto není pro lidi jedovatý. Po staletí se využívá k léčivým účelům a v současné době je předmětem výzkumu na mezinárodní úrovni. Má obrovské protibakteriální, protivirové a protiplísňové vlastnost. Často se používá při léčbě kvasinkových a plíšňových onemocnění. Léčí infekce, lišej, spáleniny na slunci, akné, pomáhá při bolestech zubů či hnisavých zánětech.

MÁTA PEPRNÁ

Máte se používala v mnoha starověkých kulturách. Vemi oblíbená byla u Egypťanů, Číňanů č amerických Indiánů. Výborně podporuje trávení, příznivě působí na dýchací ústrojí a krevní oběh. Má protizánětlivé a antiseptické vastnosti. Velmi vhodné je používat ji při žaludečních potížích, nadýmání, zápachu z úst, chřipce, nachlazení, ktečévých žilách, migrénách, podráždění kůže, revmatismu, únavě. Dokonce velmi dobře odpuzuje myši, blechy a mravence.

HEŘMÁNEK ŘÍMSKÝ

Éterických olejů z heřmánku existuje několik druhů. Nádhernou tmavomodrou barvu díky vysokému obsahu azulenu má vynikající olej z Heřmánku pravého. Heřmánek římský je zvlášť dobrý k léčbě nervových onemocnění, depresivních stavů a nespavosti. Heřmánek je nejvíce ceněn pro své protizánětlivé účinky. Působí vnitřně, například při revmatismu, ale i vně na záněty kůže. Nepostradatelný je heřmánek pokud máte děti, protože velmi příznivě působí při prořezávání zoubků, do koupelí, na uklidnění nervozity. Napomáhá při průjmu, podvrtnutí, ekzémy, lupínka, astma, senná rýma, nevolnost, horečka. Heřmánek je často vyhedáván pro své alalgetické, antiseptické a sedativní vastnosti. Nepostradatený je při omlazovacích kůrách.

EUKALYPTUS

Blahovičníkový neboli eukalyptový olej je všestranný a užitečný. V létě ochlazuje, v zimě zahřívá tělo. Má dezodorační, analgetické, protizánětlivé, antiseptické účinky. Působí též proti virům. Nejvíce ho známe jako pomocníka při kašli a rýmě, no neméně účinný je v léčbě zámětu močového měchýře, kandidóze, cukrovce, spálení od slunce. Velmi účinný je také v odpuzování hmyzů a proto se uplatňuje též ve veterinární péči.

GERÁNIUM (pelargonie)

Geránium je jedním z oejů, který účinně působí přímo na emoce. Je vekým pomocníkem při mnohých onemocněních a navíc nádherně voní. Bleskově hojí omrzliny a při použití v kosmetice dodává pokožce zářivý lesk. Tvoří základní složku při léčbě endometriózy, velmi účinně působí při klimakterických problémech, cukrovce, poruchách krvetvorby, krčních infekcích. Používá se jako sedativum.

ROZMARÝN

Působí jako tělesný a duševní stimulant. Je vhodný do koupele po únavném a douhém dni, protože napomáhá ošetřit svalové obtíže. Antiseptický rozmarýnový ole se tedy používá na namožené svaly, při artritidě, revmatismu, depresi, únavě, potížích s pamětí, migréně, bolesti hlavy, kašli, chřipce a cukrovce. V kosmetice je nepostradatelný v péči o vlasy a přípravcích proti akné a celulitidě.

TYMIÁN

Tymián by měl být používám velmi opatrně. Má výrazné protivirové, antibiotické, antiseptické a dieuretické vlastnosti. Nadměrné používání může stimulovat štítnou žlázu a lymfatický systém. Olej se nesmí nanášet neředěný přímo na kůži a není příliš vhodný pro děti. Nepostradatelný v domácí lékárně je pro své protivirové účinky. Pokud máte chřipku, nakapejte pár kapek do aromalampy. Naomáhá odvedení toxických a odpadních látek z těla. Používá se v celé řadě obtíží včetně bradavic, dávivého kašle, revmatismu, neuralgie, únavy a akné. Odpuzuje parazity a je velmi vhodným přídavkem do přípravdů pro péč o vlasy a pleť.

CITRON

Antiseptický a antibakteriální olej na řadu potíží jako bodnutí hmyzem, bradavice, bolesti hlavy. Působí tonizačně na lymfatický systém a stimulačně na zažívání. Pmáhá při hubnutí, odstraňuje celulitidu a oddaluje vrásky.

HŘEBÍČEK

Hřebíčkový olej je antibakteriání, antiseptický a analgetický, vhodný pro prevenci nemocí a infekcí. Nejznámnější je jako rychlý lék při bolesti zubů. Stejmě účinně nám pomůže při bolesti svalů a zažívacích potížích. Napomáhá léčit astma, nevolnost, záněty dutín. Používá se jako sedativum. Používal se na sterilizaci lékařských nástrojů.

Z těchto základních éterických olejů mícháme směsi, které pak působí na určitá onemocnění. K základní řadě můžeme přidat i jiné oleje a namíchat tak originální vonné a léčebné směsi.

 

Pár léčivých receptů se základní sadou

Říznutí a poranění

Každý z nás asi zná drobná poranění způsobená nožem při vaření. Pokud se vám něco takového stane, naneste na sterilní gázu tři kapky neředěného levandulového oleje a obvažte. Dvakrát denně gázu vyměňujte po dobu dvou dnů. Pokud možno, třetí den nechte ranku volně.

Průjem

Průjem může způsobovat celá řada různých onemocnění. V tomto období je vlavně důležité pít veké množství vody a určit, který druh průjmu zažíváte. Podle něj pak k léčbě volit vhodné éterické oleje.

strava - heřmánek římský 2 kapky, máta peprná 3 kapky, Eukalyptus 1 kapka

nervy - heřmánek římský 1 kapka, eukalyptus 2 kapky, levandule 3 kapky

infekce - tymián linalol 3 kapky, levandule 2 kapky, čajovník 1 kapka

Každou z uvedených směsí rozřeďte v čajové lžičce kvalitního rostlinného oleje lisovaného za studena a masírujte břicho.

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.