cz
Náušňátka - ozdobí vás papírem

18.11.2014 | POTVORA Lenka

Náušňátka - Michaela Jursová je autorkou úžasně zajímavých, originálních a naprosto nepřehlédnutelných šperků...Vyrábí totiž náušnice z papíru!

 

Jak vlastně náušničky z papíru vypadají...? Jak se vyrábí...? Poprosili jsem Míšu, jestli by nám o "náušňátkách" a taky o sobě neprozradila trošku víc...



 

 

 

Míšo,  řeknete nám něco o sobě?

Je mi 23 let, studuji souběžně Práva a Policejní akademii. Původem jsem z Havířova, ale teď bydlím v Praze a domů jezdím na víkendy. Jsem dobrosrdečná, tvrdohlavá, trpělivá, ale hlavně jsem optimista.

 

Jak dlouho už tvoříte a jak to vlastně začalo?


Zrovna nedávno jsem v počítači narazila na fotku, na které byli moji první papíroví jeřábi...Je z roku 2011, náušnice nebyly ani zdaleka dokonalé, ale mám je doma doteď jako příjemné připomenutí mých začátků. A jak to všechno začalo? Jednou jsem omylem vstoupila do krámku s výtvarnými a kreativními potřebami. Světe div se, zjistila jsem, že existuje ketlovací jehla. Vždy mi bylo záhadou, na co lidé ty korálky navlékají, pokoušela jsem se různě motat drátky a svazovat je, ale nikdy to nevypadalo, tak jak mělo. Bylo to pro mě jako osvícení. Ano, vůbec nevím, proč mě nenapadlo se třeba podívat na internet... :-)
Tak přesně takto jsem pronikla do světa tvorby a umění a už jsem v něm zůstala.



"Papírový" šperk je velmi neobvyklý, jak na to reagují lidé, jsou překvapeni?


Je neobvyklý a lidé bývají většinou překvapení. Chvíli koukají a pak se zeptají: : „To je origami, že? To je doopravdy z papíru?" Odpovídám, že ano. Další otázkou zpravidla bývá: "Nezničí se to?" Tak jim vždy vysvětlím, že náušnice jsou lakovány kvalitním lakem, který zabrání jejich poškození. Aby věděli, že se nemusí obávat změny tvaru, vody nebo nepřízně počasí. Některým však nestačí ani toto vysvětlení, takže jim povím, sáhněte si a uvidíte. Opatrně se natahují k náušničce, opatrně sáhnou, aby se ji nic nestalo, a pak řeknou: "Týjo, měla jste pravdu, jsou tvrdé, na omak jsou spíše jako nějaký plast než papír."
Vždy mě pobaví, když se ptají, jestli je skládám pinzetou, když jsou tak mrňavé.

 

Kde a jak jste prodala svůj první výrobek?


Na svůj první prodaný výrobek si velmi dobře pamatuji, koupila si ho mamka, aby mi udělala radost.

 

 

 

Věnujete se tvorbě profesionálně? Kolik času Vám zabere?


Tvorbě věnuji téměř veškerý svůj volný čas, i když ho není mnoho. Vždy se snažím si vyhradit alespoň chvilku, je to moje láska, moje relaxace a můj největší koníček! Origami skládám všude, ve vlaku, u filmu nebo na nudné přednášce...ale to nikomu neříkejte...:-)

 

 

Jezdíte prodávat na trhy nebo akce? Kde všude své výrobky nabízíte?


Na trhy jezdím, ale málo, protože bývají většinou o víkendech. Vzhledem k tomu, že přes týden jsem ve škole, tak raději trávím čas se svými blízkými. Trhy mám strašně ráda, je tam vždy velmi příjemná atmosféra. Můžete si popovídat o tvorbě s jinými prodejci i se samotnými nakupujícími. Je to pro mne velmi inspirativní. Výrobky mám také vystavené v čajovnách, protože kam jinam s origami než do japonské čajovny.

 

Je nějaká činnost, která Vás fakt nebaví a vůbec Vám nejde?


Když bych měla zapřemýšlet, co mě nebaví, tak je to pečení. :-) Nevím, proč nějak k němu nemám vztah. Přitom strašně ráda vařím a hlavně jím, ale jsem spíše na maso.

 

Máte kromě tvoření i další hobby?


Nejraději trávím čas na horách, snažím se být v přírodě, co nejvíce to jde. Moc ráda taky jednou za čas vyzkouším, co ve mě je a vyrazíme s mojí drahou polovičkou na nějaký extrémní závod. Našim prozatím největším úspěchem je zdolání Beskydské sedmičky. Jedná se o horský maraton dvojic, jehož cílem je přežít a přejít 7 beskydských vrchů v limitu 30 hodin. Celá trasa měří 94 kilometrů s převýšením  5100 m. Našim letošním neuvěřitelným výsledkem je čas 21 hodin 22 minut. Teď v zimě se chystám, už po několikáté, na LH24, což je extrémní závod jednotlivců, kde budeme 24 hodin zdolávat okruh na Lysé hoře.
A pokud zrovna nejsme na horách, tak moc rádi brouzdáme po světě na kole. Loni jsme jeli od nás až k moři. Je neuvěřitelné, kolik toho může člověk spatřit, jen díky tomu, že párkrát pořádně šlápne do pedálů.

 

 

Co se Vám ve Vašem tvoření nejvíce povedlo? Co je Váš největší úspěch?


Moje životní motto je, že by se člověk měl radovat z maličkostí. Takže jsem hrdá na každý kousek, kterému jsem vdechla život. Na origami mě nejvíce fascinuje to, že proměním kus "obyčejného" papíru v umění, v něco nezaměnitelného a jedinečného.

 

 

Nosíte sama své vlastní šperky? Jak chodíte oblečená? Jaký styl upřednostňujete?


Nejraději mám léto, miluju barvy, orient, vzory, slunce, květy. V létě se člověk může projevit a vyjádřit se. Léto je barevné a pozitivní, můžu nosit veliké korále, sandálky, sukně, šaty, šátky, členky…Ráda se oblékám tak, aby bylo vidět, že jsem pozitivní, veselý a šťastný člověk. Ano, své šperky nosím a strašně ráda! :-)

 

Co plánujete do budoucna? Co byste chtěla dokázat?


Co se týče mé tvorby, tak bych ráda aranžovala svatby. Viděla jsem nedávno fotky nějakého zahraničního magazínu a bylo to nádherné, spousta květin, jeřábů, motýlů a to všechno jemné něžné a papírové.

 

Který prodejce u nás je Vašim favoritem, od kterého byste si vybrala výrobky?

Líbí se mi MA.DE., elkeramika, Paulli, oXo's, galajana, Dante, Kantýnka.

 

 

Míši moc děkujeme a přejeme spoustu nápadů ve tvoření a úspěchů v soukromí. :-)

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.
Komentář od uživatele Mary51 1.12.2014 20:00:37

Mííííšoooo !!!!!!!!!!!!!

B L A H O P Ř E J I !!!!!!!!!!!!!!!!! Mrkající

Nejenže krásné tvoříš, ale i KRÁSNĚ  VYPADÁŠ !!!

Usmívající se Tak hodně štěstí a kopu zákazníků !!! Líbající

 

Komentář od uživatele Náušňátka 27.11.2014 13:41:29

Děkuji Vám za milé komentáře :-) 

Komentář od uživatele Chvajda 23.11.2014 22:55:31

Miško, krásná šperkařská práce, naprosto vytuněný, decentní  blog ...  gratuluji a držím palce, ať se daří !Líbající

Komentář od uživatele Kajdina 23.11.2014 19:22:40

Moc, moc povedené...

Komentář od uživatele galajana 22.11.2014 23:02:40

Teda ,to koukám co toho zvládneš :)přítel je sympaťákUsmívající se a děkuji za zmínku :)

Komentář od uživatele Demie 22.11.2014 20:19:10

Bomba!

Komentář od uživatele Jitule 20.11.2014 21:00:37

No to je skvělé! Obdivuji..

Komentář od uživatele Hanna 20.11.2014 18:09:12

Milé povídání:-)...ať se dál daří nejen tady, ale i v osobním životě:-)...

Komentář od uživatele Kantýnka 20.11.2014 14:31:17

Úžasný rozhovor!! A moooc díky za zmínku!! Usmívající se

Komentář od uživatele Jarado 19.11.2014 21:30:45

Opravdu moc krásné.

Komentář od uživatele Gríša 18.11.2014 22:45:51

Míšo, moc hezké!!! Pozitivní, milé povídání a krásná náušňátka Usmívající se

Komentář od uživatele MOMKA 18.11.2014 21:50:42

moc pěkné.

Komentář od uživatele Janine.w 18.11.2014 21:05:28 Miško, nádherné povídání :-) No a o tvých úžasných náuškách ani nemluvím :-)
Komentář od uživatele Elizabeth 18.11.2014 17:49:30

Krásné povídání i náušničky.Usmívající se