cz
BARACA zdobí ženy i na Kostarice a v Kanadě...

9.9.2014 | POTVORA Fintiva

Baraca - Miroslava Bulířová vyrábí nádherné cinované šperky jako z pohádky...:-). Šperky jsou krásně propracované, plné nápaditých detailů a tak mně opravdu hodně překvapilo, že Mirka je "samouk", nikdy neabsolvovala žádný kurz a ke všemu se dopracovala sama. 

Mirka vstoupí příští rok do řad padesátníků. Bydlí v Kohoutovicích (malé vesničce u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku), je vdaná a  má tři dospělé syny. Původní profesí je zootechnička :), ale posledních 20 let podniká s manželem v maloobchodu. Tvorbou cínovaných šperků se zabývá 6 let.

Mirka nám také prozradila, co opravdu "nemusí":

"Držkovou polévku a rýžový nákyp ( nesmrtelný otisk školní jídelny)....nemusím umělé hmoty ( na krešlak, krepsilon a chemlon se zapomenout nedá)....nemám ráda sebestředné egoisty, sobce, namyšlené narcisty, arogantní všeználky, lenochy, vykutálené kamarády a všechny, kteří sami sebe berou nesmírně vážně (nebývá s nimi legrace)....."

 

Proč zrovna Baraca? 

Baraca mimo jiné znamená štěstí, vůni, lásku, život....ale také duchovní, imaginární COSI, co nás dalece přesahuje....celý význam slova Baraca má původ ve východních filozofiích, které mě zajímají a jsou pro mě velmi inspirativní.

 

Jakými vlastnostmi by Vás popsali Vaši známí, kamarádi? Co by o Vás řekli?

Co by o mě řekli kamarádi...to si netroufám s určitostí říct… Snad, že jsem dobrosrdečný workoholik, který nevydrží dlouho bez nějaké aktivity, mírně potrhlá osůbka se smyslem pro humor, která nezkazí žádnou legraci, někdy klídek - jindy „na teplotě“, někdy hippie -  jindy melancholik....podle toho, jak jde život.

 

Jak dlouho už tvoříte a jak to vlastně začalo? A byly to vždy „cínované šperky“?

Tvoření v pravém slova smyslu se ke mně vloudilo asi před 10 lety. Tou dobou jsem sama provozovala kamenný krámek s dárkovým a etno zbožím. Sice jsem měla své dodavatele, ale začala jsem si krámek zásobovat také sama. Začalo to batikováním, decoupage, korálkovou bižuterii....   

Pak jsem jednou v časopise viděla cínovaný šperk se sklem. Zaujalo mě to, koupila jsem si nejjednodušší vybavení a zkusila touto technikou vyrobit svůj první cínovaný náhrdelník. Samozřejmě první vyrobené šperky nebyly nositelné, natož prodejné, ale bylo jasné, že cínování je to pravé ořechové, že se z této techniky stane můj „kůň“ úctihodných rozměrů. Hned na začátku prvních pokusů jsem k cínování začala používat minerály,  ale nebráním se jakýmkoliv materiálům kromě umělých. V minerálech je úžasná energie a ve spojení s fantazií a určitou zručností se z tvorby cínovaného šperku stává fascinující proces. Někdy mám představu o finální podobě šperku, ale během tvorby se většinou vše mění. Kámen sám si řekne o to „své“....já jsem jen prostředník.

Nikdy jsem neabsolvovala žádný kurz, jsem samouk. Vše, co umím, jsem postupem času vypilovala metodou „pokus – omyl“.

 

Kde a jak jste prodala svůj první výrobek?

První cínovaný šperk jsem prodala právě ve svém malém krámku, internetový a jiný prodej přišel mnohem později.

 

Věnujete se tvorbě profesionálně? Kolik času jí věnujete?

Ano, na výrobu šperků mám patřičné dokumenty, věnuji se tvorbě profesionálně.... i když jako profesionál se opravdu necítím. To možná přijde později....pokud vůbec. Ale o tom to rozhodně není.

Tvořím podle okolností a časových možností. Jsem ranní ptáče, takže ráno trávím v dílničce cca 5 hodin a většinou i nějaký čas navečer....mám mnoho dalších různých aktivit a někdy je těžké vše časově zkoordinovat. Ale jakmile se k pájce nějaký čas nedostanu, dostavují se „abstinenční“ příznaky ::))

A jako každý někdy žehrám na nával práce a nedostatek času, ale v podstatě jsem šťastný člověk. Vždyť ne každému se poštěstí mít práci jako koníčka.

 

Prodáváte i v nějakých kamenných obchodech nebo jezdíte na trhy? Kde všude své výrobky nabízíte?

Na trhy a jarmarky prodávat nejezdím. Tam se jezdím jen kochat a bavit. Svoje šperky prodávám na různých internetových portálech, přes Facebook, mám svoje webové stránky, ale také v několika kamenných prodejnách, bouticích, na zámcích a v galeriích tady v Čechách, na Slovensku a v Rakousku.

 

Je nějaká činnost, která Vás fakt nebaví a vůbec Vám nejde?

Co mě nebaví?? Víceméně uklízení jako takové a příliš složité vaření....to jsou činnosti, které mě zdržují od aktivit daleko příjemnějších.

Co mi nejde?? Jsem naprosto nesportovní a netechnický typ, nemám absolutně žádný orientační smysl, o mých navigátorských schopnostech by manžel mohl vyprávět....

 A z kreativních oborů jsou mi totálně cizí pletací jehlice. Za 50 let se ještě nikomu nepodařilo mě naučit plést.

 

Jaké další hobby kromě tvoření ještě máte?

Kromě výroby šperků mám převelice mnoho dalších zájmů, 5 životů by nestačílo....

Takže dalším hobby je hudba, která mě provází od malička. Pocházím z tzv. muzikantské rodiny, také manžel hraje na kytaru ve své skupině. Poslouchám téměř vše, nemusím snad jen dechovku a jazz, mám ráda letní festivaly s živou hudbou a úžasnou atmosférou. Sama hraju na kytaru, klavír a flétnu....v současné době tedy už jen velice pasivně, protože na pravidelné cvičení čas nezbývá.

Z dalších jen namátkou: literatura (knihy, knihy a zase knihy), sbírám citáty, dál pak mineralogie, východní filozofie, fotografování, malování, zvířata, houbaření......a hlavně dva úžasní vnoučci.

 

Co se Vám pracovně nejvíce povedlo? Co je Váš největší úspěch?

Úspěch je v mém případě slovo naprosto imaginární. Každý to máme jinak...pro mne je nejdůležitější pohoda a klid v osobní rovině.

Z profesního hlediska považuji za úspěch každého spokojeného zákazníka, který i dokáže pár slůvky pochválit koupený šperk a rád se vrací koupit druhý, třetí.....to je největší odměna a motivace pro další práci. Těší mě, že mými šperky se zdobí ženy v Kostarice, Kanadě, Holandsku, Francii, Velké Británii a v Austrálii.

 

Nosíte sama své šperky? Jak chodíte oblečená? Jaký styl upřednostňujete?

Většinou nosím klasickou sportovní módu, džíny, kapsáče různých délek, střídám trička hlavně černé a šedé barvy. Ale mám ráda i etno styl, barevnému oblečení se čas od času nebráním, ale žádnou extravaganci u mě nenajdete.

Nejsem zrovna ověšovací typ....spíš nosím jen kožené nebo dřevěné náramky, takový hippiestyl. Ale samozřejmě jsem si pro sebe pár šperků vyrobila. Ale vždy mi je hned někdo takříkajíc „sundal z krku“ a koupil si je. Jen jeden opálový prsten nedám, prostě ten kámen byl srdeční záležitost.

 

Co plánujete do budoucna? Co byste chtěla dokázat?

Nerada plánuji cokoliv dlouhodobě, většinou je stejně všechno jinak. Co má být, to přijde. Nejdůležitější je pro mě zdraví a pohoda mých nejbližších. Z profesního hlediska je samozřejmě vždy co zdokonalovat, to je nekončící proces. Mám v hlavě mnoho různých nápadů, například spojení několika tvůrčích technik a materiálů, tak uvidím, jak se bude dařit uvést představy v realitu.

 

Který prodejce u nás je Vašim favoritem, od kterého byste si vybrala výrobky?

Je to těžké....je tu hodně velmi kvalitních věciček, které stojí za popřemýšlení, spousta šikovných lidí s originálními nápady. Z výrobců cínovaných šperků jsou jasnými favoritkami  Danka Tkáčová (Dante) a Romana Míková (veverka) , moc se už dlouho líbí šperky od Čaki, kabelky od Lucoto a kožené pásky od Končiny.

 

Je úžasné, že "neověšovací" Baraca vyrábí tak krásné "ověšovací" šperky...:-)

Moc děkuji Mirce, že se nám "svěřila"....:-) 

 

PS: Akorát si musím "vygooglovat", co že to byl ten "krešlak"...:-)

 

 

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.
Komentář od uživatele Peťula16 21.9.2014 12:48:13

Krásný článek i šperky. Nádhera! Usmívající se

Komentář od uživatele Miloš 16.9.2014 20:47:55

Krásná práce.

Komentář od uživatele Veverka 15.9.2014 13:57:13

Mirko krásné povídání, jsem ráda, že jsem tě poznala zase o kousek víc. Snad se zas někde potkáme. Moc děkuju za pochvalu, od tebe si jí velmi vážím

Komentář od uživatele Ivuš 13.9.2014 11:17:24

Nádhera

Komentář od uživatele KAAJDINA 12.9.2014 19:33:25

No to se mi moc líbí a Mirce to tam moc sluší. Smějící se

Komentář od uživatele Rope colors 11.9.2014 0:41:51

Miri, krásný článek, krásné šperky!

Komentář od uživatele Jitule 10.9.2014 20:01:21

Tak tyhle šperky vypadají úžasně. Moc šikovná je Baraca.

Komentář od uživatele Čaki 10.9.2014 19:24:10

Krásné povídání a také děkuji za pochválení...hodně úspěchů..............Plačící

Komentář od uživatele Jarado 10.9.2014 16:10:03

Baraca je tedy moc, moc šikovná šperkařka, nádhera.

Komentář od uživatele Leni 10.9.2014 14:42:42

Nádherné šperky a opravdu skvělé, že jste "samouk"....

Komentář od uživatele domca 10.9.2014 12:43:35

:-) moc hezké povídání a krásné šperky

Komentář od uživatele MOMKA 10.9.2014 11:19:48

No na tyhle šperky se chodím často dívat - jsou opravdu krásné. To je skvělé, že teď vím, kdo je ta šikovná Baraca. :-)