cz
Workshop v Japonsku

22.11.2014 | Daisynka

V červnu sem byla oslovena, zda bych neudělala workshop v Japonsku na výrobu orgonitů. Jelikož není možné za jeden den vyrobit orgonit, napadla mě úžasná myšlenka, vyrobí si orgonitovou mandalu z minerálů, které ještě sílu násobí.... a já se chci s vámi o tento úžasný zážitek podělit. 

Přiletěla sem v říjnu na letiště v Tokiu, nádherně svítilo sluníčko, všude čisto, lidi ohleduplní a přívětiví, prostě něco úžasného.... Po ubytování jsme se vydali i s mým průvodcem po městě. Zvláštní bylo, že sem si vůbec nepřipadala jako na opačné polokouli, ale jako v Praze jen s trochu vyššími domečky. Hned sem vyslovila přání, že chci jít na sushi a do čajovny, to mě bylo splněno a musím říct, že i když kultura stolování v sushi barech je příšerná, hygiena by to zavřela, jídlo bylo vynikající a musím také říct, že i v následujících dnech co jsme si dali, vše bylo vynikající. Japonci jsou strašně pozorní a usměvaví a člověk se mezi nimi cítí moc dobře.

                 

Pozval si mě jeden časopis, kde se mnou dělali rozhovor a nafotili nějaké fotky a potom jsem učila další 4 dny. Někdy v klasické učebně, ale jednou v typické japonské staré škole. Obávala sem se, že budu muset celé 4 hodiny sedět na nohách, ale naštěstí mě dali malou židličku. Žáci hltali každé slovo a narozdíl od našich kurzů, bylo na nich i hodně mužů. Jedna paní dokonce přiletěla až z nějakého ostrova a další paní shikansenem, jen aby byla na mém kurzu a mohla mě obejmout... nádherná energie.... 

      

A ted vám něco povím o výrobě orgonitových mandal, které si vyráběli žáci a z jakého důvodu je fajn, když si mandalku člověk vyrobí sám....

Mandala nepaří do žádné kultury ani do žádného náboženství. Je to nadčasový symbol jednoty a rovnováhy. Mandala se může stát nejenom mapou celého vesmíru, ale také našeho vnitřního duševního světa. Mandaly můžeme pozorovat také v přírodě jako třeba letokruhy stromu, květy, pavučinu, kruhy na vodě, sněhovou vločku, atd. 
V mandalách se potkává barva (ženská energie) a tvar (mužská energie). To vše dohromady utváří harmonický celek nesoucí určitou energii, která během práce s obrazcem působí na duši pozorovatele. Pokud sledujeme pravidelné obrazce mandaly, duše se zklidňuje, vnitřní svět se uspořádává a dochází k léčení na všech úrovních. Proces může být podporován také "moudrostí", která je obsažena v jednoduchých obrazcích a která působí na nevědomé úrovni, a to i pokud nejsme s významem obeznámeni. Při práci s tímto systémem dochází k lepší spolupráci levé a pravé mozkové hemisféry a k řadě dalších harmonizačních pochodů jako je sjednocení naší mužské a ženské části.

Účinky a koncentrace na barvu známe všichni z dětství, z omalovánek. Díky svému uspořádání kolem středu se však může stát i něčím víc než pouhou relaxací. Může být terapeutickým nástrojem, prostředkem k poznání sebe sama, pomocníkem na cestě do našeho středu – do místa, kde vládne klid, harmonie a láska. Práce s mandalou je dnes také součástí zdravotnické péče v mnoha zařízeních jako doplňkový program. Je využíván zejména relaxační efekt tvoření a vliv na celkové zklidnění pacientů nebo při léčbě fyzických, psychických i psychosomatických obtíží.

Mandala může být i nástrojem pro psychoterapii s prvky arteterapie, ale také prostředkem k sebepoznávání.
Mandala je meditační pomůckou, ale může být také "zářičem", který může pomoci řešit osobní nebo zdravotní problémy, může pomoci rozvinout žádanou osobní vlastnost nebo naopak pomoci se zbavit nějaké nežádoucí.
Mandaly nám poskytují obrovský prostor k tvorbě, která navíc zanechává pozitivní účinky na nás samých. Pod našima rukama mohou vznikat stovky obrázků, a přece žádné dva nebudou stejné, stejně jako ty sněhové vločky, které vytvořila sama příroda.
Může nám pomoci zpracovat emoce, protože mandala umožňuje dostat se do kontaktu s vlastními pocity a emocemi a dává nám tedy prostor pro jejich zpracování.
Pomůže nám se zklidnit – kruhový obrazec s harmonicky uspořádanými prvky je předlohou pro duši, která se během tvorby snaží zaujmout stejně harmonický tvar, a proto se zklidňuje.
Pomůže nám získat energii – čas strávený sama se sebou ve vlastním rytmu je léčivý sám o sobě, a pokud si dovolíte ponořit se do tvoření mandal, dostanete se do prožitku přítomnosti, čas plyne zdánlivě rychleji a tělo nabírá sílu a energii.
Pomůže nám získání vhledu podíváním se na to „jak sem to vytvořil", někdy pochopíme význam symbolů a pocitů až po jejich vytvoření a procítění.
Tvorbou mandaly si můžeme zvýšit sebevědomí – po vytvoření mandaly často přichází pocit seberealizace, sebeocenění a spokojení sama se sebou.
A v neposlední řadě sebeléčení – do mandaly lze vložit energii, kterou právě potřebujete (už to může být léčivé) a výsledek pak můžete na sebe nechat působit

S hotovou mandalou můžete i nadále pracovat.
Mandalu můžete pověsit na zeď, nebo do oken, odkud její energie prostoupí celým prostorem místnosti. Čím blíže se pohybujeme u mandaly, tím větší má na nás vliv. Tím že věnujeme mandale vědomě pozornost, její působení ještě posílíme.
Pokud si najdete čas, může vás léčit, dodávat energii, rozjímání s ní má podobný efekt jako její vytváření, můžete pak načerpat léčivou energii vloženou do mandaly, zregenerovat tělo.
Mandalu můžete využít jako pomůcku pro příjemnou relaxaci či meditaci. Posaďte se naproti mandale tak, abyste se cítili pohodlně. Můžete si zpříjemnit atmosféru tichou relaxační hudbou a zapálenou svíčkou či vonnou tyčinkou. Zklidněte svou mysl a zahleďte se na mandalu. Snažte se na nic nemyslet, jen vnímejte pocity a asociace, které ve Vás mandala vyvolává. Je dobré si je zapsat.
Zklidní vás - pokud máte mandalu vystavenou na místě, kde na ni dobře vidíte, může vás i pouhý pohled na ni na chvíli zastavit a zklidnit nebo dokonce přilákat anděly či jiné bytosti světla.
Může harmonizovat místnosti svou energií, která do ní byla vložena.
Pokud je dáme do ochranného obalu můžeme si na ně postavit sklenici s vodou a nabít na příslušnou vibrací.
Další možností je přikládat si mandalu přímo na tělo, na místa kde cítíte bolest, stažení a napětí. Můžete si přitom představovat, jak energie z mandaly vtéká do vašeho těla, celé ho naplňuje a uzdravuje bolavá místa.
Když se na jakoukoli mandalu zadíváte, zjistíte, že je velmi dynamická. I zdánlivě statický dvojrozměrný obrázek "ožije", pokud se zadíváte do jeho středu. Barvy se začnou prolínat, míchat, točit - jakoby celá mandala tančila. Pokud budete tento tanec chvíli sledovat, zjistíte, že váš tep a dech se zklidňují, tělesné napětí se uvolňuje a vy se cítíte lépe. To je léčení mandalou...
Zkrátka ať už se rozhodnete použít ji jakkoliv, vždy bude obohacením vašeho života a každý způsob využití je právě ten správný pro vás.

A proč orgonitová mandala? Kromě samotné práce pravidelných obrazců byla mandala tvořena v kovovém lůžku a následně zalita do pryskyřice. Aprotože víme, že orgonit je směs organických a anorganických prvků. Obvykle se používají organické pryskyřice ze skelných vláken a neorganické prvky - kovy. Přidáním minerálů se jejich schopnosti zvyšují, proto orgonitová mandala. :-)

 

A ted ještě něco o užitých barvách v mandalách...
Barvy jsou jevy, které v člověku vyvolávají city, protože energetické vyzařování barvy je přijímáno stejně tělem, duchem i duší. Každá barva má vliv na naši psychiku, má svou jedinečnou vibraci, která promítá do našeho podvědomí emoce a nálady, jaké vyzařuje. Pomocí barev se můžeme uklidňovat, nabíjet energii, vylepšovat soustředění, zlepšit komunikaci a podvědomě vyjádřit své pocity.

Důležité je rovněž umístění barev v mandale. Ta, která je uprostřed obvykle vypovídá o tom, co je pro nás v danou chvíli nejdůležitější. Pokud v mandale nějaká barva převládá, vyjadřuje to, co v tomto okamžiku nejvíce přitahuje naši pozornost.

Např.
Červené kameny - stupňují vitalitu, temperament, sexuální odvahu, jejich červená barva podněcuje pohyb, životní sílu a radost.
Oranžové kameny - podporují veselost, uvolněnost, klid, vyrovnanost, osvobozují od přehnané odpovědnosti.
Žluté kameny - ovlivňují mentální vědomí a nervy, dodávají radost do života a vyrovnanost, odstraňují strach a obavy ze seznamování.
Zelené kameny - podporují zdraví, nadbytek a vyváženost, zprostředkovávají klid a pomáhají překonávat změny.
Růžové kameny - probouzí lásku, něhu a sebeúctu.
Svěle modré kameny - podporují spirituální bdělost.
Tmavě modré kameny - vyzařují ochranu a sílu.
Fialové kameny - oživují duši a duchovní prožitek.
Bílé kameny - očišťují tělo, symbolizují spokojenost, upřímnost, čistotu a neměnnost.
Černé kameny - ochraňují auru, napomáhají koncentraci, podporují ctižádost a přesnost.

            

Pokud jste dočetli až sem, moc děkuji za přečtení, doufám, že vám byl tento článek alespoň malým přínosem a přeji vám nádherné dny plné úsměvů.

Šárka

 

 

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.
Komentář od uživatele Daisynka 24.11.2014 20:31:35

děkuji :-)

Komentář od uživatele Kajdina 23.11.2014 19:22:11

Úžasné!

Komentář od uživatele Ivuš 23.11.2014 10:05:29

No to je tedy nádherná zkušenost...

Komentář od uživatele Daisynka 22.11.2014 21:29:33

děkuji, bylo to nádherné, nádherná energie, úžasní lidé...

Komentář od uživatele Demie 22.11.2014 20:18:33

pááni, dělat kurz v Japonsku, no to je úžasné...:-)