cz
Jak na čištění šperků ...

17.12.2016 | Magic-Color

Čištění šperků a jejich uschování

Když si kupujete šperk, zcela jistě se dozvíte od dobrého prodejce jeho materiál a případné postupy k ošetření. Jenže se nám mohlo stát, že už si to nepamatujeme. Nebo si nejste jistí. Nebo jsme šperk dostali dárkem a tak to prostě nevíme. Takže pokud si nejste jistá zda, a jak můžeme ošetřit, je třeba navštívit nějakou prodejnu, ateliér či galerii či zlatnictví, kde nám odborně poradí.

Proč šperky čistíme je nasnadě. Běžné používání tzn. pot, krémy, make up, voňavky ... to vše má vliv na šperk při běžném nošení. Šperky postupně matovatí a ztrácí na lesku. Pokud si tedy pamatujeme, že máme šperk např. ze stříbra a chceme vyzkoušet nějaké to čištění samotní, vrhneme se na to. Ale přesto buďte stále opatrní. Pokud máme šperky s drahými kameny či polodrahokamy a chceme si je vyčistit samotní, je vždy třeba se obrnit velkou trpělivostí. Šperky s kameny vždy čistíme velmi opatrně. Můžeme použít čistidla i domácí babské rady, ovšem ne na kameny - proto je třeba opravdu se na to připravit.

Stříbro a Zlato

V drogeriích se dá zakoupit přímo čistič stříbra a čistič zlata. Jiné bych nedoporučovala. Na trhu je mnoho textilních ubrousků, které jsou napuštěny chemikálií. Moje zkušenost s těmito ubrousky ovšem není úplně nejlepší. Pokud totiž neznáte složení chemie, může spíše ublížit než pomoci. Dalším rozhodným momentem je zda máte celokovový šperk a nebo obsahuje kámen. Tam, kde jste si jistá, že máte skleněný kámen, nehrozí větší nebezpečí. Tam kde máte zirkonky, ( syntetické kameny ) a přírodniny - tzv. drahé kameny a polodrahokamy, je třeba velké opatrnosti, většina kamenů je proti chemikáliím nestálá. Dostáváme se k babským radám jak tedy tyto šperky očistit. Jsme si jistí materiálem, kamenem a tudíž jdem na to, ... kterou variantu vyzkoušíte ...? Stříbrné šperky se dají čistit popelem z cigaret. Vypadá to jako, že si z Vás budu utahovat, ale je to tak. Trochu popele na hadřík, jemně navlhčit a velmi jemným tlakem začneme čistit. Dále můžete použít sklenici s horkou vodou a jedlou sodou a dát šperky „vykoupat" na cca 2hodiny. Dalším oblíbeným postupem je kypřící prášek. Do rendlíčku dáte kapku jaru a trochu prášku a šperky v něm povaříte. Pod šperky k prášku a jaru můžete přidat kousek alobalu. Takto se dá vyčistit třeba i stříbrné příbory. Měděné misky a podtácky ....

Bižuterie

- S bižuterií je třeba zacházet bez tlaku. Bižuterní kov je jen pokoven finální barevnou „fasádou". Takže pokud si tlakem mechanicky poškodíte tuto vrstvu, již nemáte mnoho šancí na nápravu. Pokud máte čistou kovovou bižuterii nebo bižuterii se sklem, můžete použít klasické tekuté mýdlo na ruce. Do dlaně dám polívkovou lžíci mýdla, do něj bižuterii vložím a opravdu velmi jemně „poválím" aby se mýdlo dostalo všude. Opláchnu pod tekoucí vodou a nechám na froté ručníku roztažené důkladně proschnout. Stejným způsobem můžete očistit šperky z platiny nebo z chirurgické oceli, nerezu. Zde je možné použít již odložený kartáček na zuby.

Umělecké šperky

Dalšími nástrahmi je povrchová úprava u uměleckých šperků. Zde se jedná o stříbrné šperky a šperky umělecké s povrchovou úpravou tzv. patinováním – to je barvení kovu za účelem vzniku starobylého vzhledu. Tato patina je většinou umělcem ještě fixována a to buď lakem, tvrzením a nebo voskem. Zde je tedy velké nebezpečí poškození. U těchto uměleckých šperků opravdu vždy doporučuji zkontaktovat se s výrobcem – umělcem. Jednak mu tím určitě uděláte radost, že se o šperku stále „ví" – tak to tedy platí u mě a jednak tak zabezpečíte dobré ošetření.

Správné uložení je další součástí péčí o šperky. Ke šperkům by nemělo jít světlo, prach. To Vám nejlépe zaručí sametové sáčky( u nás jej dostanete ke každému uměleckému šperku ). Pokud máte na každý den jiný šperk, pak na ty nejoblíbenější stačí mít je třeba v krabičce, vyložené právě sametovou látkou.

Pokud ukládáme šperk na delší dobu, je vhodné je před tím očistit.

Zcela jistě se doporučuje spát bez šperků. Tzn. bez prstýnků a naušnic. Jeden dva slabší řetízky na krku či ruce, pokud nejsou vysloveně obojkového typu nevadí. Prstýnky ruší Vaši vnitřní rovnováhu při spánku a větší náušnice tlačí. Takže i tak se můžete několikrát za noc „nevědomky" probudit. A pokud se neprobudíte, šperk můžete i zničit.

Více zde: http://magic-color7.webnode.cz/news/jak-cistit-a-uchovavat-sperky/

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.