cz
Abatyka - od matematiky k módě

26.9.2014 | POTVORA Lenka

Pod značkou Abatyka vytváří vystudovaná matematická inženýrka, maminka 3 dospělých dětí, majitelka psa a proměnlivého počtu koček Jiřina Krajčová úžasnou, originální a pohodlnou módu.

 

 

 

Milovnice léta, slunce, posezení s přáteli u sklenky červeného vína a cestování nám prozradila, jak vlastně název Abatyka vznikl:

"Abatyku jsem založila již v roce 2003 spolu s kamarádkou, název vymyslel můj skvělý muž a byl to první z mnoha nápadů, který se nám hned zalíbil. Chtěly jsme se věnovat především batice a dělat věci pro radost sobě i zákazníkům, současně být co nejvíce s rodinou, což se myslím celkem povedlo. Po 3 letech spolupráce se ale naše původní představa začala lišit a vydaly jsme se každá jiným směrem. Já spíše směrem k navrhování a šití a malbě na textil."

Jak dlouho už tvoříte a jak to vlastně začalo? A bylo to vždy "šití"?

Na počátku byly experimenty s batikou, savem, šablonami a barvami na textil. Na vše bylo nutné přijít metodou pokus – omyl, nebyly krásné knihy, časopisy a návody o tvoření jako dnes. Později ale došlo na šití, protože zákaznice si žádaly víc než jen tričko. Takže znovu hledání – hledání spolehlivých švadlen, obchodů s látkami, střihů, které by seděly na více postav atd. Velmi si cením toho, že s některými dodavateli spolupracuji již dlouhá léta a některé pracovní vztahy se přesunuly i do osobní roviny. Šití a navrhování oblečení, které bylo zpočátku jen na okraji, se stalo hlavní náplní a také šití na míru a na přání jednotlivých zákaznic. Toho si vážím a jsem vděčná, protože každá zakázka člověka někam posune.

 

Věnujete se tvorbě profesionálně? Kolik času jí věnujete a zbývá Vám ještě nějaký na další aktivity?

Abatyka je pro mě hlavní a jedinou činností obživy. Čas se v tomto případě moc počítat nedá, protože zahrnuje nejen práci, ale i přemýšlení o ní, komunikaci se zákazníky a kolem podnikání je ještě třeba spoustu času věnovat organizačním a papírovacím záležitostem. Ale pro mě je důležitý čas trávený s rodinou i čas na koníčky, takže se snažím uhlídat si rovnováhu. Občas raději oželím nejistý výdělek z jarmarku ve prospěch dovolené, dámské jízdy, plenéru nebo jiné skvělé činnosti s rodinou a přáteli. Takže rozhodně nejsem typický podnikatel, kterého zajímá jen zisk. Myslím, že pokud mé oblečení má přinášet pohodu, musí být také v pohodě vytvářeno. I když jsou samozřejmě hektičtější období, kdy je potřeba napnout síly a obětovat víkendy apod.

Kromě textilu mě baví navrhovat zahradní úpravy i rekonstrukce interiérů, v tomto směru se realizuji pravidelně, stále je co přestavovat, obměňovat, rozšiřovat – z kotelny dílna, z garáže ateliér pro dceru malířku atd., nápadům se meze nekladou a pro jejich realizaci jsem ochotná se třeba i naučit obkládat, práce rukama mi přináší uspokojení.

Jaké další hobby ještě máte?

Plním si přání z dětství a chodím malovat (do ateliéru akademického malíře Dušana Šoltyse), cvičím jógu, hraju badminton a mám ráda welness. Zajímá mě cestování, architektura a umění, dá se to dobře spojovat. V zimě lyžování, na jaře a v létě se vyřádím na zahradě.

 

Jakými vlastnostmi by Vás popsali Vaši známí, kamarádi? Co by o Vás řekli?

Tak na tuhle otázku jsem se musela několika svých blízkých zeptat a tady jsou vlastnosti, na kterých se shodli :-)...energická, pozitivně naladěná, kreativní, otevřená, silná osobnost, společenská. Za sebe bych doplnila občas netrpělivá, někdy hyperaktivní a jindy pohodlná... :-)

Kde a jak jste prodala svůj první výrobek?

Ještě před vznikem Abatyky se sem tam prodalo nějaké tričko u bratra v čajovně, což mě vždycky přivedlo v naprostý úžas (on "tohle" někdo chce koupit...?). Ale nezapomenu nikdy na náš první jarmark, byly to Krajkářské trhy na podzim 2003 – nesly jsme tam s kamarádkou všechny naše výrobky v koši na prádlo a prodalo se skoro všechno! To bylo veliké povzbuzení, tenkrát jsme ještě nevěděly, jak to chodí a přijely jsme na trh později, organizátorka řekla, že pro nás nemá stůl a tak jsme seděly na schodech a prodávaly rovnou z toho koše!

Prodáváte nyní i v nějakých kamenných obchodech nebo jezdíte pouze na trhy? Kde všude své výrobky nabízíte?

Na trhy jezdím pravidelně, bez toho by to zatím nešlo, baví mě to, jednak okamžitá zpětná vazba, přímý kontakt se zákazníky, také cestování, díky jarmarkům poznávám nová místa. Méně pozitivní je nutnost ranního vstávání...:-) Spolupráce s kamennými obchody je z ekonomických důvodů složitější, ale také se v nich něco od Abatyky najde, tuto spolupráci mám založenou především na přátelských vztazích. Nejlépe mi funguje spolupráce s bratrem - čajmistrem v Plzni.

Je nějaká činnost, která Vás fakt nebaví a vůbec Vám nejde?

Moc mě nebaví a myslím, že mi fakt nejde fotit, malinko se zlepšuji, ale jde to pomalu. A taky mě určitě nebaví papírování, účty, daně...ale to asi každého. Zjišťuji, že psát o sobě mi taky moc nejde... :-)

Co se Vám pracovně nejvíce povedlo? Co je Váš největší úspěch?

To je těžká otázka – snad to, že Abatyka je tu už 11. rokem a neustále se vyvíjí, mění a rozvíjí. Některé moje výrobky putovaly i do světa – do Německa, Dánska, Ameriky i do Keni. Udělá mi radost, když potkám někoho v oblečení ode mě a když se zákaznice vracejí. Oceněním je jistě také certifikát Regionální produkt Polabí.

Nosíte sama to, co ušijete? Jak chodíte oblečená? Jaký styl upřednostňujete?

Rozhodně nejsem kovářova kobyla... :-) Oblečení jsem si šila a pletla dávno před vznikem Abatyky. Mám ráda pohodlné, ležérní oblečení z výhradně přírodních materiálů - bavlny, lnu, hedvábí. Ze svého sortimentu mám nejradši pohodlné tepláčky, které pasují skoro na každou postavu a dobře se v nich cvičí jóga. Jsem šťastná, že nemusím chodit v business stylu, ale nosím ráda i šaty a sukně. Baví mě kombinovat různé věci, občas si koupím nějaký dražší kousek a klidně ho zkombinuji s něčím zrepasovaným. Hlavní kritérium je, že se v oblečení musím sama dobře cítit.

Co plánujete do budoucna? Co byste chtěla dokázat?

Zjistila jsem, že velké plánování člověka svazuje, raději přijímám život s tím, co přinese. Kdysi jsem si představovala vlastní kamenný obchod a dnes jsem ráda, že ho nemám, že mám volné ruce pro tvorbu. Přicházím s novými modely, rozšiřuji prodej na internetu, věnuji se individuální tvorbě pro své stálé zákaznice. Jsem si jistá, že pokud přijde čas na změnu, ukáže se mi nová cesta, kudy se ubírat.

Který prodejce u nás je Vašim favoritem, od kterého byste si vybrala výrobky?

Určitě nelze vybrat jen jednoho, je tu spousta šikovných lidí. Pokud mám jmenovat alespoň několik, líbí se mi šperky od Veverky, úžasné stojánky od Von Hanke, patchwork od Patch-an a věnce od Drahuška56. A blízké je mi oblečení od Zuzuš.

 

 

Ačkoliv Jiřina tvrdí, že focení a psaní "o sobě" jí moc nejde, tento medailonek je jasným důkazem, že nejen ve tvoření, ale i v těchto činnostech je skvělá! :-)

 

A my moc děkujeme! :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.
Komentář od uživatele Papučka 10.10.2014 8:20:00

Krásný článek a nejví se mi líbí vaše původní povolání - matematická inženýrka - to já jsem taky:-D

Komentář od uživatele galajana 9.10.2014 18:53:12

moc krásný obchůdek,po očku sleduju :)Smějící se

Komentář od uživatele galajana 9.10.2014 18:53:00

moc krásný obchůdek,po očku sleduju :)

Komentář od uživatele domca 4.10.2014 9:38:07

No to jste tedy moc, moc šikovná, ať Vám to takhle skvěle "šije" dále...:-)

Komentář od uživatele Miloš 1.10.2014 20:45:28

Moc hezká tvorba, zajímavý rozhovor, fandím Vám!Usmívající se

Komentář od uživatele Leni 1.10.2014 17:52:08

No tak to je moc hezké povídání. A nejlepší jsou ty tepláčky - ty jsou skvělé!

Komentář od uživatele Abatyka 30.9.2014 8:37:17

Děkuji za pochvalu.

Komentář od uživatele Demie 29.9.2014 22:02:10

krása!

Komentář od uživatele MOMKA 29.9.2014 20:09:32

Moc Vám fandím, krásné kabátky.

Komentář od uživatele Jitule 29.9.2014 19:55:03

No Vy jste úžasná! :-) Přeji hodně úspěchů...

Komentář od uživatele Elizabeth 29.9.2014 17:32:16

Velmi pěkné oblečení a i povídání. Přeji hodně štěstí v práci.Usmívající se

Komentář od uživatele Karla 29.9.2014 15:00:28

No tedy, od matematiky je k takovéhle krásné módě fakt pořádný kus :-) Máte moc hezké věci.Usmívající se

Komentář od uživatele Abatyka 29.9.2014 13:32:00 Děkuji, je mi ctí, že jsem tady.
Komentář od uživatele Jarado 29.9.2014 13:13:34

Perfektní povídání a krásné věci, hlavně ty kabátky!