cz

Kurz - Mokrý kolódiový proces (tvůrčí fotografický proces)

2 700,- Kč
4 ks
ihned
Jak zaplatím a kolik je poštovné?
Poštovné:
1,- Kč

Popis

Tento fascinující fotografický proces představil roku 1851 Frederick Scott Archer, který předtím experimentoval se skleněnými negativy. Mokrý kolodiový proces probíhá takto :
Po důkladném vyčištění skleněné desky (či jiného vhodného materiálu) na ní nalejeme kolodium tak, aby vznikla po celé ploše tenká vrstva. Poté ji necháme zcitlivovat v roztoku dusičnanu stříbrného a tím nám na ní vznikne světlocitlivá vrstva, podobná té, kterou známe v současné době třeba z klasického kinofilmu. Desku umístíme do speciálně upravené kazety, kterou vložíme do fotoaparátu (ten máme už připravený včetně snímané scény). Po naexponování desku vyvoláme a po přerušení ustálíme v temné komoře. Na exponování a vyvolání kolodia máme cca 8 min, než kolodium uschne (potom už je to marné a jedeme od začátku). Pokud se vše podařilo, následuje vypírání, sušení a lakování desky sandarakovým lakem s voňavým levandulovým olejem. Toť ve zkratce vše. Jednoduché, že? :)

Pokud si tento nádherný fotografický proces chcete sami vyzkoušet, není nic jednoduššího, než se přihlásit na náš jednodenní kurz.

Kde: Domácí fotoateliér Tvormed Žirovnice
Lektor : Miroslav Pokorný
Kdy : Dle dohody
V ceně drobné občerstvení. V průběhu cca 1 hodina přestávka na oběd (dobré restaurace v okolí doporučím).
Minimální počet osob 2, max. 4.

 

Lektor: Miroslav Pokorný ('79) - Fotografii ve všech jejích formách se aktivně věnuje více než 10 let, z toho poslední 3 roky pouze klasické a experimentální a také historickým fotoprocesům (kolódium, kyanotypie, van dyke, lith print). V poslední době se několikrát prezentoval na společných výstavách projektu AFUK.

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.